Menu

Tečajevi i radionice - obavijesti

Trenutno nema aktualnih tečajeva ili radionica

Tečajevi za djelatnike u pismohranama

Pružanje stručne pomoći u upravljanju i zaštiti dokumentacije jedna je od osnovnih zadaća Hrvatskoga državnog arhiva te se radi toga povremeno organiziraju tečajevi, radionice, seminari i drugi edukacijski programi s područja zaštite i obrade gradiva, uredskoga poslovanja, upravljanja dokumentacijom i drugih srodnih polja. Aktivnosti na tome području organiziraju se u skladu s Programom stručnoga usavršavanja Hrvatskoga državnog arhiva.

Tečajevi za djelatnike u pismohranama

Tečaj za djelatnike u pismohranama Uredsko poslovanje i upravljanje dokumentacijom (Modul I) održat će se u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva, Marulićev trg 21, u sljedećim terminima:

 

  • od 1. do 3. ožujka 2017. (rok prijave do 20. veljače 2017. godine)
  • od 5. do 7. lipnja 2017. (rok prijave do 29. svibnja 2017. godine)
  • od 6. do 8. studenoga 2017. (rok prijave 30. listopada 2017. godine)

Radionica Klasifikacijski planovi – svrha i metodologija izrade

Svrha su i cilj radionice uputiti na ulogu klasifikacijskih i razredbenih planova u ukupnome procesu upravljanja dokumentacijom (spisima, zapisima, gradivom).

Osobita važnost organizacije dokumentacije, a time i klasifikacije koja tu organizaciju definira, u tome je što izravno uvjetuje druge spisovodstvene funkcije, iskoristivost dokumentacije i ostvarenje svrhe njezina čuvanja. Loše organizirana dokumentacija loš je informacijski resurs i slabo će se rabiti bez obzira na vrijednost sadržaja. Loše organiziranom dokumentacijom teže je upravljati, a vrednovanje je ili nepouzdano ili će morati uključiti određenu dodatnu, često i zahtjevnu razinu sređivanja, odnosno osiguravanja znatnih dodatnih ljudskih, materijalnih i vremenskih resursa.

Radionica je ponajprije namijenjena predstavnicima organizacija s područja stvaratelja javnoga arhivskog i registraturnog gradiva, odnosno onima koje obavljaju neku javnu ovlast (državna tijela, državne upravne organizacije, lokalna i područna uprava i samouprava, osnovno, srednje i visoko školstvo, znanost, zdravstvo ...). No, ona može biti vrlo korisna i za ostale stvaratelje i pravne subjekte koji još nisu osmislili sustav organizacije svoje dokumentacije jer se kroz uvodna izlaganja i kasniji praktičan rad daje niz konceptualnih smjernica koje pomažu u osmišljavanju potrebnoga sustava.

Kontakt za programe stručnog usavršavanja

Odsjek za gradivo izvan arhiva
+385 (0)1 4801 926; +385 (0)1 4801 942
obrazovanje@arhiv.hr