Menu

Genealogija

Većina istraživača obiteljske povijesti na samome je početku suočena s dvama osnovnim problemima: odakle početi i kako organizirati istraživanje. Stoga Vam savjetujemo:

  • Pokušajte saznati što više činjenica o povijesti svoje obitelji: imena i prezimena predaka, datume i mjesta rođenja, smrti i sl. Razgovarajte s članovima obitelji za koje pretpostavljate da bi mogli znati nešto više ili raspolagati sa starijim dokumentima Vaše obitelji.
  • Pokušajte saznati nešto o povijesti mjesta iz kojega Vaša obitelj potječe, kojoj je široj administrativnoj jedinici pripadalo, u kojoj se župi nalazi ili se nalazilo i sl. U takvoj literaturi često se nalaze podatci koji Vas mogu uputiti na izvore koje trebate istražiti.
  • Stupite u kontakt s iskusnijim istraživačem koji će Vas moći uputiti kako da istražujete te potražite literaturu o temi genealogije.
  • Načinite popis mogućih izvora, provjerite gdje se čuvaju i jesu li uopće sačuvani. Obratite se ustanovi koja čuva tražene dokumente da provjerite podatke do kojih ste došli.

Izvori za genealoška istraživanja mogu se pronaći u većemu broju fondova i zbirki Hrvatskoga državnog arhiva. Najvažniji su izvori:

  • Zbirke matičnih knjiga
  • Dopunski mikrofilmovi – Matične knjige
  • Zbirka grbovnica
  • Zbirka prijepisa grbovnica
  • Zbirka grbova obitelji Hrvatske i Slavonije

Zbirka matičnih knjiga HDA (HR-HDA-883) sastoji se od ukupno 2186 matičnih knjiga rođenih, odnosno krštenih, vjenčanih i umrlih iz razdoblja od 17. do 20. stoljeća. To su najvećim dijelom matične knjige s područja sjeverozapadne Hrvatske te manjim dijelom s područja Slavonije i Hrvatskoga primorja. Do 1946. matične su knjige vodile vjerske zajednice, pa je potrebno znati kojoj je vjerskoj zajednici obitelj pripadala i kojoj je teritorijalnoj jedinici (župi, parohiji, židovskoj općini) pripadalo mjesto u kojemu su članovi te obitelji živjeli.

Zbirka mikrofilmova matičnih knjiga i popisa obitelji (HR-HDA-1448) sadržava snimke većine sačuvanih matičnih knjiga od 1516. do 1947. s područja RH i dijela rimokatolika iz BiH. U velikoj su čitaonici HDA dostupne baza podataka o matičnim knjigama prema mjestima i korisničke kopije snimljenih matičnih knjiga.

HDA također prikuplja i evidencije o matičnim knjigama na području Hrvatske, pa nam se možete obratiti za informacije o matičnim knjigama: gdje se čuvaju, komu se javiti i sl.

Korisne linkove, uključujući upute istraživačima obiteljske povijesti kao i informacije o izvorima možete pronaći na sljedećim stranicama: