hr-HRen-GB
Menu

Digitalne zbirke

HRVATSKA MJESTA U GRAFIČKOJ ZBIRCI HDA

U digitalnoj zbirci Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA predstavljene su 393 grafike koje se u izvornome obliku čuvaju u seriji Mjesta i u podseriji Domaća mjesta te na različite načine prikazuju 130 domaćih mjesta i krajeva – vedute, panorame, planovi mjesta, prikazi opsada pojedinih gradova i bitaka, shematski prikazane vojne formacije oko gradova te motivi utvrda i pojedinačnih građevina. Grafike možete pretraživati abecednim redom te po mjestima i nazivima grafika.


FOTOGRAFIJSKE SLIKE IZ HRVATSKE, DALMACIJE I SLAVONIJE

Mrežno izdanje knjige Fotografijske slike iz Hrvatske, Dalmacije i Slavonije digitalni je oblik izvornoga izdanja fotografskoga albuma Ivana Standla, objavljenoga 1870. kao knjiga s kaširanim fotografijama i tekstovima Ivana Kukuljevića, Radoslava Lopačića, Ivana Trnskog, Adolfa Tkalčevića te osoba potpisanih inicijalima P. M., P. i F. R. Devetnaest motiva prikazano je na 24 fotografije, a uvezani su naizmjence s tekstom u knjigu dimenzija 36 x 30 x 3,5 cm. Knjiga je uvezana u zeleni platneni uvez sa smeđim kožnim hrptom, na kojemu je zlatotiskom otisnuto Standl Fotografijske slike, a čuva se u Zbirci fotografija Ivana Standla u Fototeci HDA.


MONUMENTA ANTIQUISSIMA

Digitalno izdanje Zbirke najstarijih hrvatskih povelja, u kojoj se čuvaju najstariji dokumenti HDA, donosi opis Zbirke, transkripte na latinskome i prijevode na hrvatski jezik svake pojedine povelje te njihove digitalne preslike. Zbirka je nastala 1866. darovanjem Ivana Kukuljevića Sakcinskoga Zemaljskomu arkivu deset povelja koje se tiču benediktinskih samostana Sv. Kreševana u Zadru i Sv. Benedikta u Splitu, a druge dvije povelje koje se tiču rapske crkve Arkivu je 1895. prodao Ivan Rismondo. Zbirka se sastoji od darovnica samostanima i crkvi iz 10. i 11. stoljeća.


PORTRETI U GRAFIČKOJ ZBIRCI HDA

U digitalnoj zbirci Portreta u Grafičkoj zbirci HDA predstavljeno je 1200 grafika koje prikazuju istaknute osobe iz hrvatske povijesti, politike, znanosti, kulture i javnoga života, koje se u izvornome obliku čuvaju u seriji Portreta Grafičke zbirke HDA. Grafike su složene i pretražive prema abecedi, a odabirom pojedinoga slova dolazi se do svih grafika koje prikazuju pojedinu osobu, s njihovim arhivskim signaturama.


FRANZ THIARD DE LA FOREST: ALBUM VON DALMATIEN

Album von Dalmatien, koji je čuvan u zbirci obitelji Laforest retrospektiva je autorova fotografskoga rada na prostoru Dalmacije kroz više od trideset godina. Sve su fotografije snimljene između 1866. i 1898. te prikazuju motive snimljene u Zadru, Šibeniku, Makarskoj, Omišu, Skradinu, Kninu, Visu, Hvaru, Trogiru, Splitu, Saloni, Korčuli, Metkoviću, Mostaru, Dubrovniku, Kotoru, Perastu, Herceg Novome, Risanu, Prčanju, Tivatu, Budvi, Baru, Sutomori, Cetinju, Podgorici i Stolivu. Uz povijest i kontekst nastanka Albuma to digitalno izdanje donosi biografske podatke o autoru i preslike fotografija iz Albuma.