hr-HRen-GB
Menu

COURAGE

COURAGE: Kulturna opozicija – razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama trogodišnji je međunarodni istraživački projekt, koji financira Europska unija preko programa Obzor 2020.

Projekt je 1. veljače 2016. godine pokrenuo međunarodni konzorcij od dvanaest partnerskih institucija iz deset zemalja istočne i zapadne Europe, pod koordinacijom Istraživačkoga centra za humanističke znanosti Mađarske akademije znanosti. U Hrvatskoj je partner Hrvatski institut za povijest, čiji je tim zadužen za istraživanje zbirki iz razdoblja socijalističke Jugoslavije u Hrvatskoj i Sloveniji. 

Cilj je projekta stvaranje prve digitalne baze podataka, mrežnih i izvanmrežnih te privatnih i javnih zbirki u Europi koje svjedoče o preživljavanju različitih oblika kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama srednjoistočne Europe od uspona komunističkih režima u regiji do pada Željezne zavjese. Izradit će se opširan elektronički registar postojećih, ali raspršenih zbirki o povijesti i oblicima kulturne opozicije u bivšim socijalističkim državama. Zbirke će biti analizirane u njihovu širem društvenom, političkom i kulturnom kontekstu.  

Hrvatski državni arhiv, kao davatelj sadržaja povezanoga s kulturnom opozicijom, sa svojim stručnim osobljem ubraja se u ciljnu skupinu projekta te je na inicijativu Hrvatskoga instituta za povijest uspostavljena aktivna suradnja dviju institucija na njegovoj realizaciji.

U sklopu projekta predviđena je obrada zbirki tematski povezanih s hrvatskom političkom emigracijom, filozofskim pokretom Praxis, poviješću cenzure u socijalizmu i sl.

Više o projektu i projektnim aktivnostima možete saznati na sljedećim poveznicama:

http://hr.cultural-opposition.eu/

https://www.facebook.com/couragecollections.hr/

http://www.isp.hr/obzor-2020-projekti/