hr-HRen-GB
Menu

co:op

Projekt co:op (Commimageunity as opportunity) zajedno je pokrenulo sedamnaest ustanova iz jedanaest europskih zemalja kako bi svojim aktivnostima privuklo zajednicu da se uključi u kreativno istraživanje arhivskoga gradiva i da upozna vrijednost gradiva za povijest.

Vodeća je misao da bi znanje dostupno u arhivima trebalo pridonijeti obrazovanju budućih naraštaja stručnjaka koji će raditi na očuvanju naše kulturne baštine. Prenošenje toga znanja izvan arhiva i mogućnost da se arhivske ustanove tako uključe u trenutna akademska istraživanja i spoznaje pretpostavlja dvosmjernu komunikaciju. Jedan je od načina da se to ostvari raditi na povezivanju zajednice s arhivima, što se najbolje vidi iz aktivnosti Avantura u arhivu, gdje učenici osnovnih i srednjih škola istražuju gradivo uz samostalno osmišljavanje dodatnih scenarija koji upotpunjuju posjet arhivima. Drugi su način povezivanja zajednice i arhiva Topoteke, galerije slika povezane s određenim zemljopisnim područjem. Topotekari, osobe koje postavljaju galerije, su osobe s dubokim poznavanjem lokalne povijesti, što omogućuje posjetiteljima pronalazak specifičnosti povezanih s određenim krajem i pristup gradivu koje se obično ne može pronaći u arhivima.

Hrvatski državni arhiv, osim redovnih aktivnosti koje su zajedničke svim partnerima, nositelj je radnoga paketa 4 na projektu te je organizator završnoga festivala projekta koji će se održati u studenome 2018.